Poszukaj

piątek, 26 lutego 2016

Proziaki


Proziaki to popularne na podkarpaciu pieczywo. Wstyd przyznać ale podczas pobytu w w/w rejonie nie natrafiłam na nie. Jedyne co serwowała nasza gospodyni to chleb z dodatkiem trójkątnego serka z marketu, czasami w porywach dobroci jajejecznicę. Nazwa proziaki pochodzi od słowa proza oznaczającego sodę, chociaż mi na samym początku skojarzyła się z popularną tabletką szczęścia.Nie przedłużajmy, bo jeszcze drwa trzeba narąbać żeby do kuchni dorzucić ;) Jeśli nie posiadacie kuchni opalanej drewnem jak ja to wystraczy tylko  wyjąć z szafki patelnię, co znacznie skraca czas przygotowania proziaków.




Proziaki (około 20 sztuk)

250 ml kefiru lub maślanki

3 szklanki mąki

1 jajko (można pominąć)

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki soli


Mąkę, sodę oraz sól mieszamy w misce, dodajemy kefir, jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Lekko zwilżoną ręką formujemy nieduże, okrągłe placki o grubości 1-2 cm. Jeśli chcemy uzyskać idealny kształt możemy ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką. Smażymy na suchej, rozgrzanej patelni około 4-5 minut z każdej strony pilnując aby się nie przypaliły. Najlepiej smakują z prostymi dodatkami np masłem czosnkowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz