Poszukaj

sobota, 26 marca 2016

Babka cytrynowa z kisielem



Piekarnik dzisiaj nie chciał współpracować. Jak nigdy przypiekał jedną stronę bardziej. Udało się jednak zrobić dwa serniki i babę. Jeden sernik wygląda wprawdzie jak wulkan po wybuchu, no ale czy to ważne ? ;) Mam nadzieję, że piekarnik miał jednodniową niedyspozycję i więcej takich numerów nie będzie robił. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na  babkę cytrynową z kisielem, której nawet szalejący piekarnik nie jest straszny. Wesołych Świąt !




Babka cytrynowa z kisielem

5 torebek kisielu cytrynowego bez cukru ( po 38g) 
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
5 jajek
1/2 cytryny
1 szklanka cukru
cukier puder do posypania (opcjonalnie) 

Żóltka odzielamy od białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem. W oddzielnej misce łączymy mąkę, kisiel ( suchy proszek) i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę. Łączymy suche składniki z utartymi żółtkami.Cytrynę sparzamy, wyciskamy sok i ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Dodajemy delikatnie pianę z białek i mieszamy. Całość wylewamy do formy wysmarowanej delikatnie margaryną i oprószonej bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu wyjmujemy delikatnie z formy i dowolnie dekorujemy. Możemy posypać cukrem pudrem. 

Smacznego ! 

2 komentarze:

  1. złośliwość rzeczy martwych, zazwyczaj odmawiają posłuszeństwa w najmniej odpowiednich momentach :) a babka wygląda smakowicie :)
    naszlakusmaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. 5 lat bez zarzutu działał, mam nadzieję, że to tylko jednorazowy wybryk ;)

    OdpowiedzUsuń