Poszukaj

środa, 2 marca 2016

Bułki bez wyrastania



Gdy rano nie macie pieczywa na śniadanie opcji jest kilka. Jeśli jest to niedzielny poranek i marzy Wam się ciepłe, pachnące pieczywo bez wychodzenia z domu szukacie w pośpiechu przepisu na "szybkie bułki". Zaczynacie je robić z nadzieją, że za 30 minut zjecie pyszne śniadanie, dochodzicie wtedy w przepisie do punktu : odstaw na godzinę do wyrośnięcia ... Część w tym momencie przeklnie pod nosem ubierze się i pójdzie do sklepu. Pozostałych zachęcam do skorzystania z przepisu na bułki bez wyrastania ;)



Bułki bez wyrastania
1,5 szklanki mąki (u mnie tortowa)

3/4 szklanki cieplej wody
1 łyżeczka cukru
8g suchych drożdży
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko do posmarowania

Wszystkie składniki oprócz żółtka mieszamy ze sobą dokładnie. Formujemy okrągłe bułki, lekko spłaszczamy dłonią. Nożem nacinamy na krzyż. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Można posypać makiem lub ulubionymi ziarnami. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopniach piekarniku przez 25-30 minut.





SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Ciężko się czyta przepis jak są takie odstępy. Niemniej bułki wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję poprawić, coś mi się w tym przepisie zrobiło, że czcionki ani nic nie mogę zmienić :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Gorące bułeczki były przepyszne :) nie wiem jak smakują zimne, bo zniknęły zbyt szybko ;) dodałam do środka słonecznik-polecam.
    Zapraszam do mnie http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Zajrzę z przyjemnością !

      Usuń