Poszukaj

sobota, 5 marca 2016

Jabłecznik - łatwy i szybki w wykonaniu

Ciasto jest łatwe do przygotowania. Idealne gdy na szybko chcemy coś upiec a nie mamy zbyt wielu składników w lodówce. Do swojego zużyłam tylko 2 spore jabłka, ale jeśli ktoś ma ochotę można tą liczbę podwoić i zrobić wersję bardziej jabłkową. 



Jabłecznik

2-4 duże jabłka
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon i/lub cukier puder do posypania

Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę. Ciasto mieszamy.Jabłka kroimy, u mnie w ósemki ale można pokroić wedle uznania np w cieńsze plastry lub w kostkę.Tortownicę lub blachę ( u mnie tortownica 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli mamy mniej jabłek to wylewamy całe ciasto i układamy na nim wszystkie jabłka. Jeśli jabłek jest więcej wylewamy około 1/3 ciasta do tortownicy, układamy na nim połowę jabłek i przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzchu układamy resztę jabłek. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (u mnie grzanie góra - dół bez termoobiegu) i pieczemy przez 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto możemy posypać lekko cynamonem lub cukrem pudrem.

Smacznego! 

2 komentarze: