Poszukaj

piątek, 11 marca 2016

Jajka zapiekane w cieście francuskim


Często nie macie pomysłu co zrobić na śniadanie lub kolację ? Znudziło Wam się jedzenie kanapek i płatków z mlekiem ? Chcecie zjeść coś smacznego a jednocześnie nie spędzać dużo czasu na przygotowania ? Zapraszam do wykorzystania przepisu na jajka zapiekane w cieście francuskim. Ich przygotowanie jest szybkie pod warunkiem, że tak jak ja często macie gotowe ciasto francuskie w lodówce :) 


Jajka zapiekane w cieście francuskim

ciasto francuskie
jajka
masło do wysmarowania foremek
szczypiorek
wędlina ( opcjonalnie)
sól, pieprz


Foremki do zapiekania smarujemy masłem. Kładziemy je na cieście do góry dnem i wycinamy kwadraty odrobinę większe od foremki, takie aby starczyło ciasta także na pokrycie boków. Dociskamy ciasto lekko do dna oraz boków formy. Teraz opcje są dwie, jeśli chcemy mieć bardziej fantazyjne kształty nie odcinamy wystającego ponad formę ciasta, jeśli chcemy mieć bardziej uporzadkowaną wersję odcinamy nadmiar. W przypadku foremki metalowej wystarczy obrócić ją i docisnąć kilka razy do blatu, nadmiar ciasta łatwo odejdzie. Do foremki wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem, możemy dodać ulubioną wędlinę. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekamy około 12-15 minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz