Poszukaj

sobota, 12 marca 2016

Makaron z cytrynową zasmażką



Ostatnio królują u nas na stole makarony. To jeden z niewielu pewniaków, które jada mój syn. Tym razem na stole pojawił się makaron z warzywami i kurczakiem z zasmażką cytynową. Ilość zasmażki z tego przepisu nie jest duża, starcza na około 1-1,5 porcji makaronu. Jeśli chcecie możecie skorzystać z podwójnej porcji. 




Makaron z zasmażką cytrynową (1-1,5 porcji)

garść fasolki szparagowej ( u mnie mrożona)
garść marchewki baby (u mnie mrożona)
1 pierś z kurczaka
1-2 duże ząbki czosnku
cytryna
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
3 łyżki masła + 1 do smażenia
makaron


Kroimy pierś w kostkę, solimy, pieprzymy,nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła lub innego tłuszczu. Wrzucamy pierś z kurczaka, marchewkę oraz fasolkę. Smażymy na małym ogniu około 10-15 minut, do momentu aż kurczak się leciutko zarumieni a warzywa zmiękną. Do garnka wkładamy 3 łyżki masła, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, solimy i pieprzymy do smaku. Podsmażamy chwilę aż uzyska lekko złoty kolor. Gotujemy ulubiony makaron. Wykładamy na niego warzywa i polewamy zasmażką. 

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz