Poszukaj

czwartek, 31 marca 2016

Sałatka z fetą i fasolką szparagową



Dłuższa chwila przerwy spowodowana była koniecznością dojadania tego, co po Świętach zostało ;) Nie lubię wyrzucać i marnować jedzenia, więc część która nie zmieściła się w moim żołądku wylądowała w zamrażalniku. Dzisiaj proponuję sałatkę, którą Wasz żołądek przyjmie z wieką ulgą po świątecznym obżarstwie ;) 




Sałatka z fetą  i fasolką szparagową 

140 g mix sałat
180 g sera sałatkowego typu feta
1/2 czerwonej cebuli
2 garście zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
3 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka octu balsamicznego 
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu (najlepiej płynny)
sól, pieprz

Fasolkę wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy 10 minut. Odcedzamy z wody. Sałatę myjemy i dodajemy do fasolki. Wkrajamy 1/2 cebuli czerwonej pokrojonej drobno. Ser kroimy lub kruszymy i dodajemy do sałatki. W małym słoiczku robimy sos. Wlewamy olej, ocet,przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę miodu, sól i pieprz do smaku.Energicznie potrząsamy do momentu połączenia składników. Polewamy sałatkę.

Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz