Poszukaj

piątek, 18 marca 2016

Sernik z olejem i mlekiem



Z moim przeszkadzaczem ... pomocnikiem znaczy upiekliśmy ciasto na urodziny dla taty. Tyle serca w nie włożyliśmy, że nie zmieścił się ;) bardzo ważny składnik - budyń. Jeśli tak jak my włożycie za dużo serca i zapomnicie o budyniu, wydłużcie czas pieczenia o 20 minut, a po wystudzeniu wstawcie ciasto do lodówki.Proponuję jednak zachować równowagę i zarówno upiec z miłością, jak i pamiętać o wszystkich składnikach. Wtedy efekt będzie najlepszy, a każdy tata nawet po ciężkim dniu w pracy z chęcią zje kawałek takiego wypieku.

PS Dziękuję Delekcie za możliwość wypróbowania produktów 



Sernik z olejem i mlekiem (tortownica 26cm)

Ciasto :

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki cukru
125 zimnego masła

Masa:

1kg mielonego twarogu
5 jajek
1 budyń waniliowy
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru smak cytrynowy Delecta (opcjonalnie) 
brzoskwinie z puszki (opcjonalnie)

Masło siekamy, dodajemy mąkę, proszek, jajko, cukier i szybko zagniatamy na gładką masę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, ciastem wylepiamy dno formy, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy twaróg, olej, mleko, budyń w proszku i mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą twarogową. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Wylewamy na nie przygotowaną masę.Możemy ułożyć na wierzchu kawałki brzoskwiń z puszki.Pieczemy 1 godzinę. Studzimy w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. 




Piecz... ot tak... prosto z serca!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz