Poszukaj

środa, 9 marca 2016

Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami z sosem beszamelowym i serem




Czy w którymś momencie Waszego życia był taki czas, że myśleliście że beszamel to coś wykwitnego? Rumieniec ze wstydu pojawia się u mnie do dziś na samo wspomnienie tego okresu.
Tych, którzy nadal tak sądzą nie wyprowadzam z błędu i  zapraszam do wypróbowania przepisu z użyciem tej jakże wykwintnej zasmażki ;) Swoją wersję beszamelu wzbogaciłam o czosnek.



Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami z sosem beszamelowym i serem (2-3 porcje zależnie od apetytu)

1 mały kalafior
6 średnich ziemniaków
1 duży ząbek czosnku
1 szklanka mleka
3 łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania naczynia
3 łyżki mąki pszennej
7-8 plastrów sera żółtego 
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemnaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kalafior z ziemniakami wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 10 minut. Dokładnie odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy kalafiora i ziemniaki. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, stopniowo dodajemy 3 łyżki mąki cały czas mieszając tak, aby nie powstały grudki. Dolewamy porcjami mleko cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Podgrzewamy mieszając aż sos uzyska konsystencję gęstej śmietany. Powstałym sosem polewamy zapiekankę, na wierzchu układamy plastry sera żółtego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30-40 minut (zależnie od piekarnika).

Wegetariański obiad VI

2 komentarze:

  1. Brzmi ciekawie. Lubię sos beszamelowy, więc chyba się skuszę na taką warzywną zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do wypróbowania. Zawsze można sobie pod swój smak doprawić, dać wiecej pieprzu lub czosnku.

    OdpowiedzUsuń