Poszukaj

piątek, 29 kwietnia 2016

Ciasto drożdżowe z lodówki - długowyrastające


Kiedyś korzystałam już z jednego przepisu na ciasto drożdżowe z lodówki. Niestety tamto nie zachwyciło mnie. Owszem miało kilka zalet, było smaczne, zawsze wychodziło, ale nie do końca smakowało jak drożdżowe. Ciasto z tego przepisu jest puszyste, smaczne i smakuje jak drożdżowe. To jeden z przepisów, do których będę wracać. Już mam w planach wersję z rabarbarem. 



Ciasto drożdżowe z lodówki długowyrastające
(blacha 32 x 23)

4 szklanki mąki pszennej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
100 g świeżych drożdży
rodzynki lub owoce - opcjonalnie

dodatkowo na kruszonkę :

1 szklanka mąki
100 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru


Składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową.Przygotowujemy dużą miskę. Kruszymy do niej drożdże, wylewamy na nie rozmieszane jajka, tak aby pokryły powierzchnię drożdży. Następnie na tej samej zasadzie wsypujemy warstwowo cukier, wlewamy olej oraz mleko i zasypujemy całość mąką. Miskę przykrywamy dokładnie ściereczką i wkładamy do lodówki na około 12 godzin.Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dodajemy rodzynki i mieszamy tylko do połączenia składników i pozbycia się grudek. Wykładamy ciasto na natłuszczoną lub wyłożoną papierem blachę, układamy owoce. Masło, cukier oraz mąkę zagniatamy tak, aby powstały z nich grudki bez widocznego na pierwszy rzut oka masła. Kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy około 40 - 45 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.

Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz