Poszukaj

piątek, 22 kwietnia 2016

Foccacia z pomidorkami i oliwkami z anchois


Bardzo smakowała nam z olejem z ząbkami czosnku i odrobiną soli. Ponoć idealnie by było robić ją z oliwą i z oliwą jeść, ale za oliwą, na którą mnie stać nie przepadam, więc raczej nie używam ;) Fajna alternatywa dla chleba. 




Foccacia z pomidorkami i oliwkami z anchois

4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do posmarowania ciasta
300 ml ciepłej wody
1,5 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
3,5 szklanki mąki ( u mnie tortowa)
1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
2 łyżeczki oregano
kilkanaście pomidorków koktajlowych
kilkanaście ulubionych oliwek ( u mnie z anchois)


Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 4 łyżkami oliwy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do oddzielnego naczynia wsypujemy mąkę, sól i zioła. Wlewamy mieszankę droższy i wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce. Blachę ( u mnie 25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. W ciasto uderzamy pięścią i rozciagamy aby pokryło całą powierzchnię formy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Górę ciasta smarujemy odrobiną oleju lub oliwy, pomidorki i oliwki wciskamy w ciasto. Pieczemy 25-30 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.

Smacznego ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz