Poszukaj

wtorek, 19 kwietnia 2016

Jajko w toście - pomysł na szybkie śniadanie



Idealny przepis na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Możemy wykorzystać do niego każdy rodzaj chleba który mamy, także ten nie pierwszej świeżości. Środek chleba należy wykroić zostawiając rant z chleba, jego szerokość zależy od wielkości jajek i kromki chleba, której używacie. Jeśli zostawicie zbyt duży i wbijecie duże jajko, zawartość wypłynie na patelnie psując cały efekt. 





Jajko w toście (1 tost)

1 jajko
1 kromka chleba
sól, pieprz, ulubione zioła
masło lub olej do smażenia

Wykrawamy środek chleba zostawiając 0,5-1,5 cm rant w zależności od wielkości kromki chleba i wielkości jajka, które będziemy wbijać. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy jedną stronę pieczywa, aż będzie rumiana. Przewracamy na drugą stronę i wbijamy do środka jajko. Posypujemy solą, pieprzem lub dowolnymi ziołami. Smażymy na małym ogniu, aż jajko nabierze oczekiwanej konystencji. 

Smacznego ! 




1 komentarz: