Poszukaj

wtorek, 12 kwietnia 2016

Sos mięsny ala chili con carne



Uwielbiam to danie. Można podać samo, zawinąć w tortillę albo w wersji bardziej ekonomicznej podać z makaronem, ryżem, kaszą czy chlebem. Sprawdzi się także jako baza zapiekanki. Można wzbogacić też je o dodatkowe warzywa np marchewkę, paprykę, cebulę czy cukinię. Unikajcie przy jego przygotowaniu mięsa mielonego, które zmielone jest na papkę. Pamiętajcie też - umyjcie dokładnie ręce po krojeniu papryczki ! 




Sos mięsny ala chili con carne (2-4 porcji)

500 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe)
3 ząbki czosnku
1/3 -1/2 suszonej papryczki chili
2 puszki pomidorów krojonych
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka kuminu ( nie kminku)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
ser żółty - do posypania 

Mięso wrzucamy do garnka, wlewamy zawartość puszek z pomidorami. Dodajemy wszystkie przyprawy,drobno pokrojoną papryczkę, a także sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę i gotujemy dalej około 20 minut do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Przed podaniem wierzch posypujemy serem.

Smacznego ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz