Poszukaj

wtorek, 10 maja 2016

Drożdżówki z rabarbarem



Rabarbar ... Można go kochać albo nienawidzić. Ja jestem w tej pierwszej grupie. Tym razem wylądował w drożdżowkach. A pod jaką postacią Wy lubicie go najbardziej ?




Drożdżówki z rabarbarem

3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1 jajko

4 łyżki cukru

1 jajko

1 szklanka mleka

szczypta soli

3-4 szt rabarbaru lub innych owoców

na kruszonkę : 

1/2 szklanki mąki

1/4 szklanki cukru

50 g zimnego masła


Łączymy cukier, 2 łyżki mąki, olej z ciepłym mlekiem, wkruszamy drożdże. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wsypujemy resztę mąki, szczyptę soli i jajko i mieszamy. Wyrabiamy około 10 minut do połączenia składników. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy składniki kruszonki i zagniatamy. Po wyrośnięciu ciasto uderzamy kilka razy pięścią. Dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy kulę i spłaszczamy dłonią. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy lekko szklanką, tak aby zrobić wgłębienie na owoce. Środek napełniamy owocami.Owoce dodatkowo możemy posypać lekko cukrem. Każdą drożdżówkę posypujemy kruszonką. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego ! 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz