Poszukaj

środa, 1 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Doczekałam się truskawek. Cena spadła do 6-7 złotych, więc można się nimi bezkarnie zajadać, co też czynię :)





Ciasto jogurtowe z truskawkami
(blacha 32 x 23 cm ) 


1 szklanka cukru

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka oleju rzepakowego

150 ml jogurtu naturalnego

4 jajka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

truskawki lub inne owoce

cukier puder do posypania (opcjonalnie) 


Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy olej i jogurt, przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy niezbyt energicznie do połączenia składników. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej delikatnie bułką tartą. Na wierzchu układamy owoce.Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach

Smacznego ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz