Poszukaj

sobota, 16 lipca 2016

Ananas w cieście francuskim

Dobry sposób na zużycie niedużej ilości ciasta francuskiego, która została nam z innych wypieków. Ilość i szerokość pasków dostosujcie do posiadanej ilości ciasta. Ananas w cieście świetnie smakuje na ciepło. Można podać go także z gałką ulubionych lodów. 






Ananas w cieście francuskim

1 ananas

1/2 lub mniej opakowania ciasta francuskiego

1 żółtko

posypka czekoladowa ( opcjonalnie)


Ananasa obieramy, kroimy w niezbyt grube plastry, twardy środek

wycinamy w kształt koła. Ciasto francuskie kroimy w paski. Owijamy

pojedyncze paski przez środek ananasa, tak aby łączenie było 

pod spodem. Wykładamy ananasy na papier do pieczenia. Smarujemy 

ciasto rozmieszanym żółtkiem, najłatwiej będzie nam za pomocą 

pędzelka. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i 

pieczemy 15-20 minut do zarumienienia.


Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz