Poszukaj

czwartek, 14 lipca 2016

Omlet z wędliną i warzywami

Idealny sposób na zagospodarowanie resztek z naszej lodówki. Nie potrzeba dużych ilości drogich składników. Wystarczy to, co zazwyczaj mamy w lodówce. Świetnie sprawdzi się w nim zarówno wędlina, kiełbasa czy kawałki różnych warzyw. Wszystko zależy od tego co lubimy i co akurat mamy. Niektóre bardziej twarde warzywa mogą wymagać uprzedniego podsmażenia aby zmiękły. No i ważna sprawa. Bez jajek niestety się nie obędzie !





Omlet z wędliną i warzywami (2-3 porcje)

4 jajka

2 łyżki mleka

4-5 plastrów wędliny

1/4 papryki

1/4 pomidora

szczypiorek

sól, pieprz

masło lub olej do smażenia


Jajka rozbijamy, mieszamy z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wędlinę i warzywa kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z masą jajeczną. 

Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Wylewamy masę. Smażymy na 

małym ogniu, nie mieszamy. Gdy wierzch omleta będzie już prawie 

ścięty zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka 

minut aż góra całkowicie się zetnie. Posypujemy drobno pokrojonym 

szczypiorkiem.


Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz