Poszukaj

sobota, 30 lipca 2016

Tarta z suszonymi pomidorami i kozim serem

Tarta zniesie wiele. Możecie dodać do niej swoje ulubione składniki. Świetnie sprawdzi się zarówno szpinak w połączeniu z kurczakiem, jak i kaszanka z jabłkiem. W swojej tarcie wykorzystałam suszone pomidory i kozi ser. 





Tarta z suszonymi pomidorami i kozim serem

200 g zimnego masła

2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)

2 jajka

200 g sera koziego

7-10 sztuk suszonych pomidorów ( w oleju)

1/2 czerwonej cebulki

5 łyżek śmietany 18%

sól, pieprz do smaku




Dobrze schłodzone masło siekamy z mąką i  1 jajkiem. Zagniatamy

ciasto. Jeśli posiadamy dobrego robota polecam zrobić to

nim. Jeżeli nie, zagniatamy szybko bez zbędnego ogrzewania ciasta

dłońmi. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy na 30 min 

do lodówki. Pomidory, ser oraz cebulę kroimy. W miseczce mieszamy

5 łyżek śmietany i jajko, doprawiamy solą, pieprzem

i 1 łyżką zalewy od pomidorów - jeśli chcemy aby sosu było więcej 

liczbę składników podwajamy. Formę do tarty natłuszczamy masłem lub 

zalewą od pomidorów. Ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę. Ciasto 

nakłuwamy dość gęsto widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni

piekarnika na 10 minut. Ciasto wyjmujemy, układamy pomidory, ser 

oraz cebulę. Zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy w nagrzanym do  

200 stopni piekarniku przez 20-30 minut.




Smacznego ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz