Poszukaj

wtorek, 20 września 2016

Muffiny ze śliwkami

Kiedyś muffiny piekłam dość często. Ostatnio nie mam za dużo czasu na wypieki, jednak wizyta gości jest dobrym powodem aby chwilę na pieczenie znaleźć. Każdy kto kiedyś je robił wie, że mają jedną zasadniczą zaletę, są bardzo proste w wykonaniu. Można do nich dodać niemal wszystko, na co mamy akurat ochotę. W moim przypadku były to śliwki. 




Muffiny ze śliwkami (10-12 sztuk)

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklani cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

300 ml gęstego jogurtu ( u mnie grecki)

1/2 szklanki oleju 

2 jajka

5-6 śliwek lub innych owoców


Wszystkie suche składniki poza cukrem mieszamy ze sobą. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy jogurt i olej, delikatnie łączymy z masą jajeczną. Powstałą masę dodajemy do suchych składników i krótko miksujemy. Śliwki kroimy w kostkę. Foremki silikonowe napełniamy do połowy ciastem, wkładamy śliwki i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Jeśli chcemy uzyskać ładnie wyrośnięte muffiny napełniamy foremki niemal do pełna. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut.

Smacznego !



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię muffiny za ich uniwersalność, ze śliwkami pewnie też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń