Poszukaj

niedziela, 30 października 2016

Wieniec drożdżowy z cynamonem

Niestety pogoda za oknem sprawia, że coraz częściej mam ochotę na coś słodkiego. Kawa z kawałkiem cynamonowego wieńca smakuje wybornie. Nie będę odmawiać sobie tej przyjemności, nie wiem tylko co na to moja zimowa garderoba ;)





Wieniec drożdżowy z cynamonem

Ciasto:

125 ml mleka

2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

5 łyżek masła

1 jajko

30 g świeżych drożdży

szczypta soli


Nadzienie:

5 łyżek masła

3,5 łyżeczki cynamonu

4 łyżki cukru


Lukier:

5  czubatych łyżek cukru pudru

4 łyżki gorącej wody


Dodatkowo:

1 jajko

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki cukru

5 migdałów


Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżeczki mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dodajemy jajko i zaczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabianie ciasta. Wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki. Do ciasta dodajemy wystudzone masło. Ponownie wyrabiamy. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno być elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy tak, aby uzyskać kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Masło mieszamy z cynamonem i cukrem. Powstałą masą smarujemy równomiernie ciasto. Zaczynamy zwijanie ciasta na kształt rolady. Dłuższy bok zwijamy do środka.Przekładany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon przecinamy wzdłuż, nie nacinając do samego końca. Ciasto przekładamy między sobą tak, jakbyśmy chcieli zapleść warkocz. Koniec wieńca sklejamy dokładnie i zawijamy pod spód. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Posypujemy cynamonem oraz cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Cukier puder łączymy z gorącą wodą i mieszamy na gładką masę. Lukrem polewamy ciepły wieniec. Migdały kroimy drobno i posypujemy nimi wierzch ciasta.

Smacznego !








3 komentarze:

  1. Ciężko byłoby sobie odmówić takich pyszności. Wieniec wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie. Idealne na jakąś okazję. https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/

    OdpowiedzUsuń