Poszukaj

piątek, 7 października 2016

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i szynką szwarcwaldzką

Za oknem jesień w najgorszym wydaniu ... Zimno, wieje, pada. Niestety musiałam wyjść, bo awizowana paczka z książkami na ponure jesienne wieczory za długo leżała już na poczcie i istniało ryzyko, że tej jesieni jednak ich nie przeczytam ;) Po takiej wyprawie w ekstremalnych warunkach pogodowych przyszła ochota na zapiekankę ziemniaczaną. I oto jest ona : zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i szynką szwarcwaldzką. 









Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i szynką szwarcwaldzką (2-3 porcje)

8 średniej wielkości ziemniaków

1 mały kalafior

3-4 małe ząbki czosnku

10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

300 ml śmietany 18%

150 g twardego sera mozzarella

2 jajka

szczypiorek

sól, pieprz

1 łyżka masła


Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej grubości plastry. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Ziemniaki wraz z kalafiorem gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Szynkę kroimy drobno. Do śmietany wbijamy jedno jajko, wsypujemy starty uprzednio ser, dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Naczynie smarujemy masłem, wykładamy kalafiora i ziemniaki, posypujemy szynką. Na całość wylewamy równomiernie sos. Na środek wybijamy pozostałe jajko. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego ! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz