Poszukaj

poniedziałek, 27 lutego 2017

Ciasto z cytrynowym kisielem

Dzisiaj polecam Wam ciasto z użyciem kisieli cytrynowych. Wychodzi bardzo smaczne. Jego przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane. Czytałam, że można zrobić wersję z kolorowym esem floresem ale nie do końca byłam przekonana czy wyjdzie. Ktoś z Was testował i może podzielić się efektem?






Ciasto z cytrynowym kisielem(keksówka 12x30 cm)

3 kisiele cytrynowe bez cukru ( małe po 40 g) 

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

100 g masła + odrobina do wysmarowania formy

4 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

250 ml mleka

1 cytryna

bułka tarta lub kasza manna - do posypania formy

1 kiwi (opcjonalnie)


Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Cytrynę dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy skórkę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z masłem .Dodajemy  do nich mleko, mąkę, kisiele w proszku, proszek do pieczenia, cukier, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Formę do ciasta smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto do keksówki. Na wierzch możemy położyć plastry obranego ze skórki kiwi. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Wierzch upieczonego ciasta możemy oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz