Poszukaj

czwartek, 30 marca 2017

Chlebek ziołowy z boczkiem

Pogoda za oknem z dnia na dzień coraz bardziej zachęca do spacerów. Polecam Wam dzisiaj chlebek ziołowy z boczkiem, który można zabrać ze sobą na dłuższy spacer ;) Możecie dodać do niego dowolną wędlinę, ulubiony ser żółty, suszone lub świeże zioła. Potem tylko należy wybrać odpowiednio interesujące miejsce na spacer. Optymalne miejsce powinno posiadać ławeczkę na słońcu z pięknym widokiem. Wtedy pozostaje Wam tylko usiąść i rozkoszować się smakiem samodzielnie wykonanego wypieku. 




Chlebek ziołowy (keksówka 30x13x6 cm)

200 ml mleka

50 ml oliwy

4-5 ząbków czosnku

100 g sera żółtego

kilka plastrów boczku wędzonego

3 szklanki mąki pszennej

60 g masła

7 g drożdży suszonych lub 25 świeżych

2 jajka

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka słodkiej papryki

Mleko podgrzewamy w rondelku. Wlewamy 100ml ciepłego mleka do miseczki,wsypujemy 2 łyżeczki cukru, dodajemy drożdże suszone lub rozkruszone drobno drożdże świeże.Jeśli używamy drożdży świeżych rozcieramy je aby powstała gładka masa. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży,resztę mleka, roztopione masło, jajka oraz łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki, można wyrobić je też w robocie przy użyciu haka. Ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, mniej więcej szerokości naszej keksówki..Smarujemy oliwą z ziołami, posypujemy startym serem i układamy boczek. Wycinamy 6 pasków wzdłuż szerszego boku.Paski układamy na sobie. Z powstałego paska wycinamy 6 równych kawałków.Układamy je pionowo w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Chlebek pieczemy przez około 40 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz