Poszukaj

czwartek, 9 marca 2017

Gulasz wieprzowy z cukinią

Dzisiaj przepis na danie uniwersalne. Można zrobić je niemal z każdego rodzaju mięsa. Podać z różnymi dodatkami. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem, kaszą jęczmienną czy pieczywem. Podstawowy przepis możemy urozmaicić ulubionymi ziołami, dodać pieczarki czy zabielić śmietaną. Ja swoją wersję wzbogaciłam o cukinię.





Gulasz wieprzowy z cukinią

1/2 kg mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka)
2-3 duże cebule
1 średnia cukinia
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka oleju (do smażenia)
2-4 szklanek wody

Cebulę kroimy w piórka, mięso kroimy w niezbyt dużą kostkę. Mięso solimy i pieprzymy. W garnku rozgrzewamy olej. Do garnka wrzucamy mięso i smażymy do zarumienienia, dorzucamy cebulę i podsmażamy z mięsem. Zalewamy całość 2-3 szklankami wody. Dodajemy czosnek niedźwiedzi, ketchup oraz startą drobno cukinię Mięso dusimy do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia mięso jest nadal twarde a sos robi się bardzo gęsty uzupełniany go wodą i dusimy dalej.Podajemy z ulubionym dodatkiem : kaszą, ryżą czy pieczywem.

Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz