Poszukaj

sobota, 25 marca 2017

Surówka chińska z białej kapusty

Surówka składa się z prostych składników. Niby nic : kapusta, marchew, cebula. Jednak dzięki zalewie jej smak jest niepowtarzalny. Świetnie pasuje jako surówka do obiadu, dodatek do kanapek, hamburgerów czy wrapów. Jeśli wytrzymacie dajcie jej chociaż jeden dzień żeby przeszła smakami, nie pożałujecie ! Ilość kapusty, marchewki czy cebuli możecie dowolnie modyfikować tak, aby Wam najbardziej smakowało.Przepis mam z jednej z najwspanialszych grup kulinarnych jaka istnieje ! ;) Jeśli macie ochotę poznać jej nazwę i dołączyć napiszcie do mnie wiadomość prywatną.





Surówka chińska z białej kapusty

1/2 główki średniej wielkości kapusty białej

1 marchewka

1 cebula

1/2 szklanki oleju

1/4 szklanki octu 10%

2/3 łyżeczki soli

1/4 szklanki cukru


Olej, ocet, sól i cukier umieszczamy w garnku, zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Kapustę szatkujemy drobno, marchewkę oraz cebulę ścieramy na tarce. Warzywa przekładamy do pojemnika z pokrywką, polewamy zalewą. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24h. Pamiętamy żeby od czasu do czasu przemieszać.

Smacznego ! 



4 komentarze:

  1. Praktycznie w identycznych proporcjach robię surówkę z kapustą pekińską. Też dobra. Wypróbuję z białą. Surówek nigdy dość. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty przepis na sałatkę, która zawsze smakuje do obiadu. Taki mamino-babciny. Lubię takie!

    OdpowiedzUsuń