Poszukaj

wtorek, 2 maja 2017

Placuszki z jabłkami

Dzisiaj polecam świetne placuszki z jabłkami. Doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienicie sprawdzą się jako przekąska do szkoły, pracy lub na spacer. Jeśli macie ochotę możecie dodać szczyptę cynamonu albo wanilię. Ilość cukru dostosujcie do własnych upodobań. Z mojego przepisu wychodzą mało słodkie. Jeśli usmażycie jak ja na oleju kokosowym placki dodatkowo będą pięknie pachniały kokosem.Kto się skusi?






Placki jabłkowe (10-15 sztuk)

1 szklanka mąki pszennej (250 ml)

2 jajka

150 ml mleka

1 łyżka oleju + dodatkowo olej do smażenia

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżka cukru

3-4 małe jabłka



Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mleko, łyżkę oleju oraz cukier i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach. Do powstałej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy lub miksujemy.Jabłka obieramy,kroimy w kostkę i mieszamy z ciastem.Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.

Smacznego !



7 komentarzy:

  1. Są naprawdę świetne polecam. W przeciwieństwie do innych placków są dobre nie tylko od razu po usmażeniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj były u nas na obiad :) Moje dzieci je uwielbiają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, to taka wakacyjna klasyka!! Kojarzą mi się z wakacjami na wsi - a najlepsze, niezmiennie robi moja mama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham te placuszki😊. Moja prababcia robila takie gdy bylam bardzo mała. Zawsze placki z jabłkami czy racuszki zawsze mi się z nią kojarzą. ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają smacznie;)

    www.naturalnieandzia.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię bardzo podobne placuszki, szybkie, proste i maczne danie. ;)

    OdpowiedzUsuń